Un muzeu din Londra ar putea fi nevoit să renunţe la unul dintre cele mai cunoscute exponate ale sale: scheletul unui uriaş de 2,31 metri, care a murit în 1783, scrie Daily Mail.
Cu puţin timp înainte de a muri, din cauza consumului de alcool, la doar 22 de ani, irlandezul Charles Byrne şi-a exprimat dorinţa ca trupul său neînsufleţit să fie aruncat în mare.
Totuşi, un chirurg renumit al vremii, John Hunter, l-a mituit pe unul dintre prietenii lui Byrne şi a intrat în posesia cadavrului, scrie Daily Mail.
Ulterior, scheletul uriaşului a fost donat Muzeului de la Colegiul Chirurgilor din Londra, unde este expus de mai bine de 200 de ani.
Într-un articol publicat recent în British Medical Journal (BMJ) experţii susţin că studierea scheletului lui Byrne a avut un rol important în medicină, mai ales în descoperirea legăturii dintre acromegalie (creşterea exagerată a capului şi membrelor) şi glanda pituitară.
Acum, profesorul Len Doyal şi avocatul Thomas Muinzer, citaţi în articol, spun că este în sfârşit timpul ca dorinţa lui Byrne să fie îndeplinită, iar cadavrul său să fie aruncat în mare. Asta mai ales că, tot în articolul din BMJ, se precizează că uriaşul dorea acest lucru tocmai pentru a nu deveni "un obiect de studiu".
"Hunter ştia că Byrne era îngrozit de această idee, dar a ignorat cererea uriaşului. Răul care a fost făcut nu mai poate fi reparat, dar poate fi corectat din punct de vedere moral. A venit momentul să respectăm memoria şi reputaţia lui Byrne", se arată în articolul din BMJ.
Doyal şi Muinzer argumentează că deja au fost prelevate mostre din ADN-ul lui Byrne, astfel că se pot face teste în continuare, iar scheletul din muzeu poate fi înlocuit cu o replică.
Totuşi, directorul muzeului nici nu vrea să audă, spunând că "valoarea scheletului depăşeşte importanţa cererii lui Byrne".
Charles Byrne este cunos