Zilele trecute, în timp ce pe plaiurile nostre se tăiau porci, în Honk Kong erau sacrificați 17ooo de pui la o crescatorie în care se depistase prezența celebrului virus al gripei aviare. Cum catastrofele posibile de ieri stau amorțite în uitare, stirea ar fi trecut neobervată.
Insă catastrofele posibile de mîine sînt mult mai interesante, iar H5N1 si-a facut din nou aparitia in media. Cu surle (CNN) si trîmbițe (BBC). Guvernul Statelor Unite a cerut revistelor Science si Nature să nu publice în actuala formă un cuplu de articole în care erau descrise variante ale virusului. Două grupuri, primul de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, cel de-al doilea de la Universitatea Wisconsin-Madison, au mutat diferite porțiuni din virus în asa fel încît acesta să poată fi transmis cu usurință pe cale aeriană. In prezent, transmiterea virusului este dificilă, fapt care a împiedicat o epidemie de proporții; dar dacă virusul s-ar transmite usor prin strănut si tuse, lucrurile ar lua o turnură tragică. Evident, testele nu au fost făcute om, ci pe o specie de nevăstuică (Mustela putorius furo), cel mai fidel model animal pentru astfel de studii.
Autorii articolelor, au acceptat în principiu cerea guvernului american, de a nu da publicității detaliile metodologice prin care mutațiile au fost produse. Problema este că e vorba de un secret al lui Pollichinelle. In două sensuri. Nu doar că sînt lucruri cunoscute de prea multe persoane, pentru a mai constitui cu adevărat un secret, dar chiar variante prescurtate ale articolului au fost făcute publice în diferite circumstanțe (pollichinelle = versiune la scară redusă a unui document ce urmează a fi tipărit). In stiințele vieții, informațiile circulă liber, într-o formă mai mult sau mai puțin completă, între specialistii în domeniu încă înainte de publicarea propriu zisă. In cazul de față sute de cercetători au avut dej