Gheorghe Ialomiţianu, ministrul român al Finanţelor, a fost desemnat „Ministrul de Finanţe al Anului“ de către publicaţia economică de specialitate „The Banker“, deţinută de „Financial Times“ (FT). În paralel, FT a publicat topul celor mai buni miniştri de Finanţe din UE, în care Ialomiţianu nu apare.
2011 nu a fost cel mai fericit an pentru miniştrii de Finanţe din Europa, în special pentru cei din zona euro. Criza datoriilor suverane a continuat să se extindă, în ciuda tuturor zidurilor de protecţie ridicate după fiecare Summit european.
Pentru prima dată, în 2011, criza a trecut de la periferia zonei euro către „inima“ acesteia, afectând unele dintre cele mai mari economii din UE, precum Franţa, Olanda şi Danemarca.
Cotidianul britanic „Financial Times“ a analizat problemele cu care s-au confruntat aceştia şi, pe baza rezultatelor obţinute şi a stării în care se află acum finanţele statelor, a realizat topul celor mai buni miniştri de Finanţe din UE.
1. Anders Borg, ministrul suedez al Finanţelor
Retorica sa critică la adresa bonusurilor uriaşe din industria financiară i-au câştigat devotamentul alegătorilor, iar angajamentul său pentru disciplină fiscală şi consolidarea finanţelor publice l-au transformat în preferatul pieţelor.
Creierul din spatele uneia dintre cele mai performante economii europene, el are un cuvânt mai greu de spus decât omologii săi la Bruxelles. Acasă, şi-a ajutat partidul (democrat-liberal, de centru-dreapta), să câştige un al doilea mandat de guvernare.
Principala sa provocare în 2011 a fost menţinerea unui excedent bugetar, asigurându-se în acelaşi timp că rata şomajului şi datoria publică rămân reduse. Crede că metodele folosite de Suedia în timpul crizei din anii '90 – recâştigarea încrederii prin injecţiile de capital – pot rezolva problemele cu care se