Principala regulă este că băutura depinde de ce mâncare găteşti, mai ales dacă planifici o cină pentru familie sau prieteni. Selectarea celui mai potrivit vin nu este, însă, o sarcină uşoară. Sursa: SHUTTERSTOCK
Prima întrebare: roşu sau alb? Dacă pregăteşti mâncăruri din carne de pasăre sau peşte, atunci pe masă ar trebui să se afle un vin alb.
În cazul în care nu-ţi imaginezi Crăciunul fără sarmale şi friptură de porc, trebuie să te decizi asupra unui vin roşu. Dacă te pierzi într-o mulţime de sortimente, cel mai bine ar fi să optezi pentru un vin rose demisec obţinut din Cabernet Sauvignon, Merlot sau chiar Fetească Neagră. Acest sortiment de vin poate fi servit la orice fel de mâncare, cu excepţia desertului. Merlot, Cabernet sau Fetească? Aici răspunsul îl dau condimentele puse în mâncare. Dacă aţi scăpat ceva mai multă boia sau ardei iute în alimente, o alegere bună ar fi, potrivit specialiştilor, un Pinot Noir, în timp ce lângă o friptură afumată, dar nu picantă, poate sta un pahar de Merlot sau Cabernet.
În magazine se găsesc numeroase sortimente pentru toate buzunarele.
Vinurile preferate de români
Pentru desert, fie că vorbim de plăcintă sau cozonac, cea mai bună alegere o reprezintă o sticlă de Grasă de Cotnari sau o Tămâioasă. În schimb, spumantele sunt singurele care pot fi servite lângă o felie de tort.
România este al şaselea producător de vinuri din Europa după Franţa, Italia, Spania, Germania şi Portugalia, şi se numără printre primii 15 la nivel mondial. Anul trecut, suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie pe rod era de 183.400 hectare. Cu toate acestea, cultura românilor în materie de vinuri lasă mult de dorit, potrivit specialiştilor din domeniu.
De altfel, conaţionalii noştri consumă anual numai jumătate din cantitatea de vin pe care o beau francezii, circa 25 de lit