22 de ani au trecut de la evenimentele din decembrie 1989, timp berechet ca sa clarificam ce s-a intamplat atunci. Nu am facut-o. Dimpotriva, peste ceata acelor zile s-a asternut si negura timpului. In timp ce pustii timisoreni stiu azi ca Laszlo Tokes e un nume de strada si cam atat, revolutionarii de profesie se iau la palme in cimitirele eroilor.
"M-a lovit cineva in gura, Demeter tiganu'", se plangea joi un revolutionar pe postul public de televiziune. Incidentul s-a petrecut la Brasov, unde in urma cu 22 de ani se striga "Fara violenta!", in timpul comemorarii Revolutiei din 1989. Motivul? Cei doi erau din asociatii "rivale". Revolutionarii s-au huiduit reciproc fara pic de respect fata de rudele mortilor care lacrimau cand preotul rostea "vesnica pomenire" in Cimitirul Eroilor.
Rabufnirea de ura de la Brasov nu a fost nicidecum singulara, iar miza a fost aceeasi in intreaga tara: obtinerea si pastrarea privilegiilor de participant la Revolutie. La Bucuresti, in fata Guvernului au fost organizate zile in sir proteste mai mult sau mai putin autorizate in timpul carora manifestantii s-au imbrancit cu jandarmii si au strigat lozinci la adresa Guvernului care nu mai are de gand sa scoata bistarii.
La Timisoara revolutionarii s-au luat la cearta chiar in timpul sedintei comemorative, atunci cand s-au impartit diplome si plachete revolutionarilor care s-au aflat in greva foamei ca forma de protest fata de suspendarea indemnizatiilor. "Ce sa spun, ca mananca placheta si din diploma isi face salata de taitei", a fost replica unei femei. Conform presei locale, a curs cu insulte, revolutionarii numindu-se intre ei chiar si "nesimtiti" si fiind la un pas sa se imbranceasca. "Este inadmisibil ca tot felul de impostori care s-au aliat cu Ceausescu si cu Iliescu sa beneficieze de indemnizatii. Impostorii trebuie sa dispara", a spus primarul