Programul ISPA - "Managementul integrat al deşeurilor urbane solide în municipiul Galaţi şi împrejurimi" a ajuns la final. De-acum înainte, depinde doar de gălăţeni să-şi ducă gunoiul la fel ca şi ceilalţi cetăţeni ai ţărilor civilizate, separat de ceea ce se poate recicla.
Cu ajutorul finaţării asigurate de Uniunea Europeană şi Consiliul Local (care s-a împrumutat în acest scop la BEI) Galaţiul dispune acum de un depozit ecologic de deşeuri, o Staţie de sortare şi compostare a deşeurilor reciclabile şi un sistem de colctare selectivă aidoma celor din „lumea civilizată".
La festivitatea de inaugurare a facilităţilor construite în cadrul Proiectului ISPA-Gunoi, organizată joi 22 decembrie a.c.,au participat, pe lângă oficialităţi locale, reprezentantul consorţiului de firme care a acordat consultanţă (Grontmij/Carl Bro, IGIP, Iberinsa, Romair) şi cei al fimelor constructoare SC Mesogeos S.A. şi SC Vâlceana.A.
Prezentând sumar acest proiect european realizat la Galaţi, viceprimarul Mircea Răzvan Cristea a afirmat punerea lui în aplicare a presupus o investiţie totală în valoare de 21.394.862 euro, reuşindu-se economisirea a 1.500.000 de euro.
Uniunea Europeană a asigurat 75 % din finanţare, respectiv 16.046.146 euro iar Consiliul Local, 5.348.715 euro, adică 25 %.
"Este singurul proiect european realizat în România cu economii şi este în acelaşi timp cel mai mare din acest domeniu al gestionării deşeurilor. Include trei componente mari, una care a vizat închiderea şi acoperirea cu un strat de pământ a vechii gropi de gunoi şi amenajarea uneia noi, o alta care a presupus construirea unei staţii de sortare a deşeurilor reciclare şi de compost. Ultima componentă, este cea a achiziţiilor respectiv dotarea cu containere de diferite tipuri, cu camioane etc", a precizat viceprimarul.
Cristea a mai spus că actuala gro