Guvernul de la Ankara a reacţionat dur, ieri, la decizia deputaţilor de la Paris de a incrimina negarea tragediei din Primul Război Mondial. Ruptura este fără precedent. Sursa: REUTERS
Turcia şi-a rechemat ieri ambasadorul la Paris şi a suspendat toate contactele la nivel oficial şi proiectele militare comune în semn de protest faţă de votul din Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului francez, prin care negarea genocidului armean devine infracţiune în Franţa.
Guvernul de la Ankara avertizase ferm Parisul să nu susţină respectivul proiect de lege, avertizând că, în caz contrar, riscă, pe lângă efecte la nivel diplomatic, şi consecinţe economice şi politice grave.
Câteva sute de etnici turci au demonstrat ieri în capitala franceză, cerându-le parlamentarilor să nu politizeze o dezbatere istorică.
Închisoare şi amendă
Proiectul trebuie avizat însă şi de Senatul francez, votul urmând să aibă loc, cel mai probabil, anul viitor. Camera superioară a mai respins, la începutul acestui an, un proiect similar, aprobat de deputaţi în 2006.
De această dată e greu de anticipat soarta votului din Senat în condiţiile în care partidul de guvernământ, Uniunea pentru o Mişcare Populară, formaţiunea care a susţinut proiectul de lege, nu mai deţine din septembrie majoritatea în camera superioară.
Iniţiativa a fost însă contestată de înşişi membri ai guvernului francez, printre care şeful diplomaţiei, Allain Juppe, care a calificat-o drept "contrapoductivă şi inutilă".
Franţa a recunoscut oficial genocidul armean în 2001, dar nu a stabilit nicio formă de pedeapsă pentru cei care îl neagă pe teritoriul francez.
Proiectul de lege adoptat ieri prevede o amendă cu închisoarea de până la un an şi o amendă de 45.000 de euro pentru cei care contestă public genocidul armean, punându-l practic pe picior de egalitate cu Holocaustul.