Programul de asistenţă financiară pentru România este pe drumul cel bun, arată un raport de evaluare publicat de Comisia Europeană. Studiul precizează că autorităţile române au înregistrat progrese reale privind punerea în aplicare a politicilor programului, în ciuda condiţiilor externe dificile.
Raportul, elaborat în urma revizuirii periodice a programului comun de asistenţă financiară UE-FMI pentru România, arată că, în viitor, politicile macroeconomice prudente şi reformele structurale accelerate vor juca un rol foarte important pentru garantarea unor performanţe economice notabile şi pentru consolidarea încrederii pieţelor. Realizatorii raportului estimează că pentru 2011 se preconizează o creştere a PIB-ului real de aproximativ 1,5-2%, depăşind previziunile anterioare. Iar pentru anul viitor se prevede o creştere lentă de 1,75-2,25%. Raportul mai estimează şi că deficitul de cont curent va rămâne sub 5% din PIB în 2012.
În ciuda tensiunilor existente pe piaţa financiară mondială şi a degradării calităţii activelor interne, sectorul bancar a fost rezistent din punctul de vedere al capitalizării acestuia, care a rămas la un nivel corespunzător (13,4%). Raportul face aprecieri la adresa autorităţilor române despre care spune că pun în aplicare reformele structurale în special în sectorul energetic şi în cel al transporturilor, precum şi pentru restructurarea companiilor deţinute de stat.
Tot legat de reformele structurale, raportul menţionează că planurile de restructurare a circa 150 de întreprinderi cu capital de stat au fost definitivate, iar primele măsuri au fost puse în aplicare. În plus s-au înregistrat unele progrese în pregătirea pentru vânzarea pachetului de acţiuni majoritar şi minoritar în întreprinderile cu capital de stat selectate şi în profesionalizarea managementului.
E remarcat faptul că rata absorbţiei fondurilor eur