Readucerea în actualitate a numelor acelora care, prin propria operă, au adăugat artei românești un plus de emoție, de vigoare, de rafinament și eleganță este o onoare pentru noi toți. Apariția recentă a monografiei album ”Pictorul și graficianul Viorel Huși”, realizată de Aura Popescu, fiica artistului, este un prilej de sărbătoare, de încântare și rememorare a vieții, operei și vremurilor în care pictorul a trăit și a creat. Tipărit la Monitorul Oficial, volumul cuprinde aproape 300 de pagini, în condiții grafice cu adevărat de excepție, în care sunt adunate, cu dragoste și migală, biografia pictorului, corespondența acestuia cu familia, o selecție de cronici apărute în presa timpului și peste 300 de imagini reprezentând lucrări de pictură, acuarelă, grafică, pastel, laviu, peniță, cărbune și creion.
La un secol de la nașterea pictorului și graficianului Viorel Huși (1911- 1972), imaginile care se succed în paginile monografiei–album, absorbindu-ne cu o forță de netăgăduit, au darul de a ne restitui, prin ochii și talentul incontestabil al artistului, frumusețea unei lumi apuse; bogăția unei vieți, cu traume, dureri și mari bucurii, suprinse în toate tehnicile și genurile pe care le-a preferat. Portrete, peisaje, naturi statice, compoziții în care triumfă energia expresiei plastice, dinamismul spațiului, dar și farmecul personalității sale mereu în întâmpinarea neliniștii, a focului artei – deschid un imens arc peste timpul propriei deveniri. Palpită prin căldura lirismului, prin fervoarea cu care artistul surprinde și interpretează esența a ceea ce ”vede cu inima”.
Tancrède Viala, Eugen Schileru, Petru Comarnescu, Radu Ionescu, Marina Preutu, Virgil Mocanu, sunt câteva nume importante din istoria criticii de artă, alături de pictorul Nicolae Tonitza și sculptorul Oscar Han, care au zăbovit asupra operei lui Viorel Huși, remarcându-i dăruirea fără margi