"Până la ora locală 6.00 (8.00 ora României), nivelul minim de servicii impus de justiţie a fost respectat", a declarat Ana Portela, purtătorul de cuvânt al Căilor Ferate Portugheze, pentru agenţia Lusa, adăugând că aproximativ un sfert dintre trenuri au funcţionat în timpul primelor ore ale grevei.
Joi seara, conducerea companiei naţionale portugheze de căi ferate s-a întâlnit cu reprezentanţi ai sindicatelor într-o încercare de evitare a grevei, dar negocierile au eşuat.
Greviştii au protestat faţă de măsurile disciplinare aplicate unui număr de aproximativ 200 de conductori de tren, care nu au respectat nivelul minim al serviciilor într-o grevă anterioară, precizează sindicatele.
Ei se opun "politicilor de defiinţare şi reducere a numărului de posturi", a declarat un reprezentant al sindicatului conductorilor de tren (SMAQ), citat într-un comunicat.
Serviciile publice de transport au fost perturbate în acest an de mai multe greve organizate împotriva măsurilor de austeritate, impuse în cadrul planului de ajutorare financiară a Porugaliei de către Uniunea Europeană (UE) si Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Într-un comunicat, conducerea companiei de căi ferate şi-a exprimat regretul faţă de faptul că această grevă "pedepseşte populaţia şi afacerile", estimând că greva va produce pierderi în valoare aproximativ 2,5 milioane de euro cifrei de afaceri, într-un context dificil pentru sectorul transporturilor publice.
La sfârşitul lui 2010, datoria companiilor publice de transport era "de aproape 17 miliarde de euro, echivalentul a zece la sută din PIB-ul Portugaliei", a anunţat Alvaro Santos Pereira, ministrul Economiei.
În cazul în care părţile nu ajung la un acord, greva va fi reluată la 1 ianuarie. "Până la ora locală 6.00 (8.00 ora României), nivelul minim de servicii impus de justiţie a fost respectat", a declarat Ana Portela, p