Mirela Niţă este profesoară de limbă şi civilizaţie română la Bruxelles. Ea este responsabilă pentru a le fi deschis apetitul pentru limba română funcţionarilor europeni. Aflată de câţiva ani la Bruxelles, Mirela Niţă este introdusă în cercurile comunitare de aportul la răspândirea unei limbi aproape necunoscute în UE.
Profesoară de vocaţie şi pedagog, Mirela Niţă este şi co-fondatoarea unei asociaţii pentru învăţarea limbilor străine în capitala Europei. Pentru RFI, ea spune povestea unei pasiuni şi descrie deliciile şi satisfacţiile profesiunii de pedagog pentru elevi adulţi care provin din toate colţurile Europei.
Mirela Niţă este profesoară. În România, până în 2007 s-a dedicat predării limbii franceze. De altfel, ea este în continuare profesor titular la Colegiul Naţional Iulia Haşdeu din Bucureşti. În Bruxelles, Mirela Niţă a descoperit însă o pasiune şi mai mare: cea a predării limbii sale materne, româna, unor pasionaţi de limbi străine. Unii dintre ei sunt funcţionari europeni. Experienţa nu era complet nouă, întrucât ea predase şi în România limba română ca limbă straină, din 1994.
În configuraţia actuală a UE, simbioză de culturi, limbi şi civilizaţii este mare. Adesea este vorba despre o necesitate profesională, aceea de a învăţa limba unei alte ţări, dar uneori este pur şi simplu un hobby, o plăcere. Mirela Niţă ne explică:
«Există două interese: am studenţi care vin în interes de serviciu şi studenţi care vin în interes personal. Dar şi cei care care vin din interes de serviciu sfârşesc prin a găsi un interes personal.»
Studenţii, invăţăceii Mirelei Niţă, sunt funcţionari de toate gradele din diverse instituţii europene. Unii dintre ei beneficiază de cursuri individuale pentru care profesorul se deplasează la ei la birou, întrucât se pleacă de la ideea că duc lipsă de timp.
A preda pentru adulţi străini nu este