Ratingul României ar putea fi influenţat pozitiv de menţinerea "prudenţei fiscale" pe termen mediu, de accelerarea creşterii economice şi de o mai bună absorbţie a fondurilor UE, însă există riscuri semnificative generate de criza datoriilor de stat din zona euro, potrivit unui raport al Moody's.
Moody's atribuie României ratingul "Baa3" pentru împrumuturile pe termen lung în monedă locală şi în valută, cu perspectivă stabilă.
Agenţia notează că nivelul redus al datoriei de stat faţă de PIB, accesul la finanţare multilaterală şi perspectivele "promiţătoare" de creştere economică pe termen mediu asigură perspectiva stabilă a ratingului, suprimând probleme ca dependenţa ridicată de capitalul străin şi performanţele slabe persistente în zona investiţiilor publice şi companiilor de stat.
Moody's trece de asemenea veniturile reduse ale populaţiei între factorii negativi, însă notează că salariile mici, deşi sunt pe un trend de creştere, vor continua să reprezinte în următorii ani un avantaj competitiv pentru industria românească relativ la celelalte ţări din regiune, se spune în raportul anual al agenţiei privind România.
"Ratingurile ar fi ridicate dacă prudenţa fiscală remarcată în ultimul an poate fi susţinută pe termen mediu, iar creşterea economică pe termen mediu ar accelera de la nivelurile înregistrate în ultimii doi ani. Implementarea proiectelor prin care pot fi absorbite fonduri structurale UE ar fi de asemenea un factor pozitiv pentru rating", se spune într-un comunicat Moody's.
Agenţia avertizează însă că progresele din ultimii ani în domeniul fiscal şi în privinţa reformelor structurale ar putea fi eclipsate de efectele crizei datoriilor de stat din zona euro, care ar putea afecta creşterea economică prin scăderea exporturilor, ameninţând totodată perspectivele sectorului financiar şi ref