Unul dintre puţinii străini care trăiesc la Phenian a descris scene suprarealiste de doliu organizate de către regimul comunist din Coreea de Nord în onoarea fostului său lider Kim Jong-Il, unde mii de oameni plângând au fost filmaţi de televiziunea de stat.
Acest angajat al unei organizaţii umanitare, care povestit sub rezerva anonimatului, a explicat că în capitala nord-coreeană lucrurile decurg normal, în pofida unei atmosfere de tristeţe, jumătate organizate, jumătate sincere. Atmosfera părea obişnuită la Phenian, un oraş plin de clădiri gri şi bulevarde largi, deşi se puteau observa scene de tristeţe vizibile în unele părţi ale oraşului. ‘Pare că există locuri de doliu ‘oficial’, precum piaţa Kim Il-Sung şi statuia de bronz. Aici, mii de oameni stau la coadă pentru a se înclina şi plânge în faţa unui mare portret al lui Kim Jong-Il. Ca de obicei, acest lucru este foarte bine organizat’, a spus el, referindu-se la împărţirea mulţimii în grupuri de 100 de persoane.
El a adăugat că aceste scene ‘ireale’ se desfăşurau în bătaia unor ‘rafale de vânt de gheaţă şi pe fondul unei melodii funebre şi al unor voci melancolice difuzate printr-un megafon, în lumina reflectoarelor şi a obiectivelor a 20 de fotografi şi a zece echipe de televiziune’. Televiziunea de stat a difuzat în ultimele zile imagini cu civili şi militari cuprinşi de tristeţe, dintre care unii se prăbuşeau de durere iar alţii băteau din palme plângând în hohote. Mass-media de stat au anunţat că cinci milioane de persoane s-au deplasat la statui şi portrete ale lui Kim Jong-Il din Phenian pentru a-i aduce un omagiu în ultimele 24 de ore, ceea ce înseamnă peste o cincime din populaţia întregii ţări.
Potrivit experţilor în probleme nord-coreene, durerea masivă arătată de la anunţul morţii lui Kim Jong-Il, luni, este organizată, impusă populaţiei, însă o parte din tristeţea generală par