Oamenii din Crăciun, raionul Cantemir, sunt mândri că trăiesc în singura localitate din Republica Moldova care poartă numele Sărbătorii Nașterii Domnului. Ţăranii se pregătesc pentru această zi un an întreg, mai ales că atunci e şi hramul satului. Nu contează câte sacrificii fac pentru asta.
Miercuri, când am fost în localitate, drumul de la Chişinău până la Cantemir era plin de noroi. O ceaţă lăptoasă puse stăpânire pe toată zona de Sud. Satul Crăciun însă părea parcă rupt dintr-o poveste. Acolo tocmai căzuse prima zăpadă. Toată lumea se bucura de neaua care s-a aşternut peste cătunul lor.
Crăciunenii sărbătoresc hramul de Crăciun fiindcă, spun ei, în acea zi a fost întemeiată localitatea lor. Oamenii povestesc că primele case au apărut aici prin anii 1900. Parascovia Radu, o femeie de 73 de ani, zice că istoria apariţiei cătunului o ştie de când era cât masa, de la bătrânii din sat. „În acele vremuri în familii erau mulţi copii. Şi, când unul dintre flăcăi se însura, trebuia să-şi întemeieze propria gospodărie. Un suflet în plus în casă era o mare povară. Într-un an mai multe familii tinere au primit locuri de casă în această zonă. Erau oameni din Cârpeşti, Lingura, Baimaclia. Băieţii au construit căsuţe mici, bordeie, şi s-au mutat aici de Crăciun", înşiruie povestea mătuşa Paşa. „Locul unde trăiau nu avea nume. Când plecau în alte părţi, erau întrebaţi de unde sunt şi nu ştiau ce să răspundă. Atunci primii locuitori s-au gândit să pună satului numele Crăciun, de la perioada anului când s-au mutat pe aceste locuri", adaugă bătrâna.
Unii cred însă că localitatea a fost numită în cinstea unui boier a cărui moşie se întindea pe aici. Cu toate acestea, în cătun nu este nicio persoană care ar purta acest nume. Cele mai răspândite sunt Dănălachi, Portariu, Voicu, Vişan şi Voinu.
PORCUL VASEA, GATA DE SACRIFICAT
Indiferent care o fi ad