Investitorii au aşteptat cu sufletul la gură listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti, sperând că piaţa de capital va renaşte odată cu acest eveniment. Efectele listării au fost însă sub aşteptări pentru că acţiunile se tranzacţionează mult sub valoarea fondului, iar marile fonduri străine se lăsă încă aşteptate.
Pe 25 ianuarie a avut loc prima tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) la un preţ de 0,602 lei/titlu şi de atunci până în prezent cotaţia acţiunilor a scăzut încontinuu ajungând în şedinţa din 22 decembrie la 0,43 lei. Cotaţia acţiunilor este cu 60% sub valoare activului net al fondului. Preţul mic al acţiunilor a fost principalul motiv de nemulţumire pentru foştii proprietari care au fost nevoiţi să îşi vândă acţiunile la o valoare mai mică decât cea de un leu la care au fost despăgubiţi. Pentru statul român, acţionar cu 38% din Fond în momentul listării, preţul mic a însemnat epuizarea acţiunilor la fond într-un ritm accelerat astfel că în prezent a mai rămas cu doar 1,5% din fond, dar cu zeci de mii de cereri de compensare neonorate.
Pe bursă impactul listării s-a văzut în special în creşterea rulajelor. Capitalizarea BVB este în prezent de 69,2 mld.lei, cu 43 mld. lei mai puţin decât anul trecut. În acest an, investitorii au tranzacţionat acţiuni în valoare medie de 40 mil. lei pe zi, cu 80% mai mult decât media din 2010. Administratorul american Franklin Templeton nu a reuşit să susţină preţul acţiunilor nici prin răscumpărări, atrăgându-şi tot mai multe critici din partea foştilor proprietari.
Investitorii au aşteptat cu sufletul la gură listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti, sperând că piaţa de capital va renaşte odată cu acest eveniment. Efectele listării au fost însă sub aşteptări pentru că acţiunile se tranzacţionează mult sub valoarea fondului, iar marile fonduri străin