Germania a rezistat mai bine decât alte state partenere din zona euro crizei datoriilor care aproape a îngenuncheat Italia, a doborât Grecia, Irlanda şi Portugalia şi ameninţă acum Franţa. Cel mai puternic motor economic al Europei ar putea intra însă în recesiune, în condiţiile în care din cauza incertitudinilor afacerile îşi reduc investiţiile, iar exporturile se reduc.
Economiştii, care înainte anticipau o uşoară încetinire a creşterii economice pentru Germania, îşi reduc estimările şi prevăd o scădere economică, posibil pentru două trimestre consecutive, scrie agenţia Thomson Reuters. Guvernul este îngrijorat în privinţa perspectivei economice tot mai întunecate, iar săptămâna trecută Berlinul a hotărât reluarea activităţii fondului de salvare a băncilor şi a anunţat că ar putea reintroduce subvenţiile "Kurzarbeit", care au ajutat în timpul crizei economice firmele să reducă programul de lucru fără a concedia angajaţii.
Aceste măsuri au fost pentru prima dată introduse în perioada de vârf a crizei financiare mondiale, când economia Germaniei a avut cea mai mare scădere anuală de după cel de-al Doilea Război Mondial. "Nu este o recesiune clasică, pentru că în prezent ne confruntăm cu un nivel ridicat de incetitudine din cauza crizei din zona euro, care va afecta investiţiile şi relaţiile comerciale. De fapt, situaţia arată mai bine decât în alte ţări, pentru că Germania nu are nevoie de un proces amplu de consolidare fiscală, iar rata şomajului este cea mai scăzută din ultimii douăzeci de ani", a afirmat Felix Huefner, economist la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Cu toate acestea, ţara a intrat într-o "recesiune uşoară", fiind posibil ca economia să scadă în ultimul trimestru al acestui an şi să stagneze în primele trei luni ale anului viitor, a spus Huefner.
Alţi analişti au o perspectivă mult mai sumbră. I