Contribuţiile de sănătate vor rămâne obligatorii şi nu vor putea să fie înlocuite de asigurările private În locul caselor judeţene de asigurări de sănătate vor apărea casele private de asigurări, care vor încheia contracte cu medicii şi asiguraţii Totodată, autorităţile locale vor putea angaja medici în mediul rural, pe care îi vor plăti din bugetul propriu CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) nu dispare, ci devine instituţia care distribuie banii către casele private.
Acestea sunt câteva dintre ideile enunţate de oficialii din sănătate într-o conferinţă organizată ieri pe tema reformei din sănătate. Iniţial, conferinţa a fost anunţată miercuri-seară având ca temă dezbaterea proiectului de lege, însă oficialii din sănătate au spus că documentul va fi lansat în dezbatere publică abia săptămâna viitoare şi va fi un proiect de lege cadru (care stabileşte cadrul general de funcţionare, urmând ca anumite aspecte să fie reglementate prin legi speciale). Conferinţa a fost anunţată după declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu.
Deşi ideile nu sunt noi, este pentru prima dată când la aceeaşi masă s-au aflat pentru a susţine reforma: Ritli Ladislau, ministrul sănătăţii, Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Vlădescu, preşedintele Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar şi unul dintre iniţiatorii proiectului din poziţia de consilier prezidenţial la Administraţia Prezidenţială - Departamentul de Sănătate Publică, dar şi Cristian-Anton Irimie, secretar de stat în cadrul ministerului.
O lună, două, trei de dezbateri
Lucian Duţă, preşedintele CNAS, instituţia care finanţează sistemul actual de sănătate, spune că legea se va afla în dezbatere publică 30-60 de zile sau oricât va fi necesar pentru ca actorii implicaţi să-şi spună cuvântul.
"Ban