Ambasadorul Turciei la Paris a părăsit vineri dimineaţă capitala Franţei. Încă de joi, premierul Turciei l-a rechemat pe diplomat acasă pentru consultări şi a ordonat suspendarea vizitelor bilaterale şi a cooperării militare între cele două ţări. Demersul vine după ce deputaţii francezi au adoptat un proiect de lege care interzice negarea genocidului, inclusiv cel armean comis de Imperiul Otoman la începutul secolului 20. Recep Erdogan acuză Franţa că ar fi comis un genocid în Algeria.
Premierul turc, Recep Erdogan, a făcut vineri un pas suplimentar în direcţia unei radicalizări a situaţiei, acuzând Franţa că ar fi comis un genocid în Algeria. "Se estimează că 15% din populaţia algeriană a fost masacrată de francezi după 1945; e vorba de un genocid", a spus liderul de la Ankara, în cursul unei conferinţe de presă.
Recep Erdogan l-a atacat apoi direct pe Nicolas Sarkozy, acuzându-l pe preşedintele Franţei că ar "căuta voci ca să aţâţe islamofobia şi turcofobia". În contextul în care "politica Franţei este fondată pe rasism, discriminare şi xenofobie, relaţiile bilaterale trebuie revizuite", a mai spus premierul turc, anunţând totodată măsuri de retorsiune împotriva Parisului, după votul deputaţilor privind negarea genocidului, inclusiv cel armean.
Continuă şi dezbaterile cu specialiştii, majoritatea dintre ei fiind ostili proiectului de lege privind negarea genocidului, adoptat joi de către deputaţii francezi. Pierre Nora, unul dintre cei mai iluştri specialişti francezi, dar şi un vehement duşman al amestecului legislatorului în istorie, denunţă caracterul "electoral" al textului votat în Parlament. Cu doar câteva luni înainte de alegeri legislative şi prezidenţiale, votul celor circa 500 de mii de francezi de origine armenească este important. În plus, spune Nora, Sarkozy îndepărtează astfel şi perspectiva unei intrări a Turciei în Uniunea Eu