Senatul italian a acordat în şedinţa de ieri votul de încredere pentru intrarea în vigoare a pachetului de măsuri de austeritate propus de noul prim-ministru, Mario Monti, în vederea recâştigării încrederii investitorilor.
Legile noului pachet de austeritate au primit votul de încredere al Senatului cu 257 de voturi pentru şi 41 de voturi împotrivă, făcând astfel posibilă implementarea unor măsuri ce vor putea face economii de circa 20 de miliarde de euro la bugetul de stat.
Aşa numitele „măsuri de salvare" au drept obiect sporirea veniturilor prin creşterea taxelor, şi reducerea cheltuielilor, şi sunt concepute de guvernul italian pentru a asigura liderii europeni că Italia este capabilă să-şi finanţeze datoriile.
Prin comparaţie, măsurile de austeritate propuse de fostul prim-ministru italian, Silvio Berlusconi, ce trebuiau să aducă la bugetul statului 60 de miliarde de euro, au fost criticate de liderii europeni, deoarece nu prevedeau măsuri de reformă a sistemului de pensii.
Mario Monti, s-a adresat Senatului înainte de a fi votate măsurile pentru a face apel către italieni să-şi arate încrederea în ţăra lor prin cumpărarea de obligaţiuni suverane. „Pentru a depăşi criza datoriilor suverane, trebuie să avem cu toţii încredere în obligaţiunile emise de Guvern", a declarat Mario Monti în Senat înainte de vot.
Prim-ministrul, învestit în funcţie în urmă cu cinci săptămâni, a mai spus că economia Italiei nu poate să crească dacă nu se va supune unor reguli financiare stricte şi că prin noul pachet de măsuri se va insista asupra reformelor în piaţa muncii şi a asigurărilor sociale."Contextul în care ne află este încă unul critic" a adăugat Monti.
Criza, ce a determinat costurile de împrumut ale Italiei să crească brusc, a afectat puternic economia ţării, asociaţia angajatorilor din Italia estimând o contractare a economiei în anul ce