Un pas înainte, unu înapoi. Aşa poate fi descrisă evoluţia pieţei locale de capital în 2011. Evenimentele importante nu au lipsit, însă rezultatele nu au fost de fiecare dată cele sperate de investitori. Începutul de an a stat sub semnul listării Fondului Proprietatea, iar pe final de an în prim-plan a fost ridicarea pragului la SIF-uri. Între cele două evenimente, cu implicaţii pozitive pentru piaţă, au fost însă eşecul ofertei Petrom, ratarea listării BCR, dar şi criza datoriilor suverane ale statelor din Europa, care au dus din nou bursele pe minus, după doi ani de revenire. După un an în care investitorii mai mult au pierdut decât au câştigat, speranţele tuturor se îndreaptă către 2012.
Listarea FP a salvat bursa de la încă un an foarte slab
Anul 2011 a debutat pe bursa de la Bucureşti cu listarea Fondului Proprietatea (FP), un eveniment pe care investitorii îl aşteptau de aproape cinci ani de când s-a înfiinţat fondul. Aşteptările legate de această listare erau foarte mari, mulţi vorbind chiar de un al doilea început pentru piaţa de capital din România. După aproape un an, aşteptările au fost doar parţial împlinite.
Prin listarea FP, bursa a câştigat un emitent foarte important. Fondul Proprietatea este a treia companie locală listată din punctul de vedere al capitalizării, cu o valoare de 1,36 mld. euro, şi prima din punctul de vedere al lichidităţii, cu tranzacţii medii zilnice de peste 5 mil. euro (de la listare).
Astfel, pentru brokeri, listarea FP a fost o adevărată gură de oxigen, în condiţiile în care celelalte acţiuni de pe bursă au continuat să realizeze rulaje reduse. Listarea FP a fost intermediată de brokerii de la Raiffeisen Capital&Investment, ING şi BRD, dar cele mai mari tranzacţii cu titlurile FP le-au intermediat în acest an Swiss Capital, UniCredit CA IB Securities şi cehii de la Wood.
La listare se vorbea