Domnitorul Moldovei este considerat, atât în România, cât şi în Ucraina, un erou de poveste.
Câteodată, romanul istoric se impune în conştiinţa publică mai mult decât realitatea. Este cazul unuia dintre domnitorii Moldovei, Ioan al IV-lea Sarpega, care s-a transformat, sub pana lui Mihail Sadoveanu într-un soi de D'Artagnan al românilor, dacă poate fi făcută o comparaţie între romanele lui Alexandre Dumas şi cele ale scriitorului român. Ioan al IV-lea Sarpega este mult mai cunoscut cu supranumele pe care i l-au dat contemporanii săi: Nicoară Potcoavă. Acesta a dobândit tronul Moldovei într-o perioadă istorică tulbure, după ce fratele său, Ion Vodă Armeanul, cunoscut şi drept Ion Vodă cel Cumplit, a pierit ucis de turci, după o adevărată epopee a luptelor Moldovei împotriva turcilor şi tătarilor, sfârşită tragic prin trădarea boierilor conduşi de Irimie Golia, pârcălabul de Hotin.
Ioan al IV-lea Sarpega a scăpat din masacrul în care a pierit o mare parte a oastei fratelui său, în 1574. S-a refugiat între cazacii de la Nipru, din Siciul Zaporojean, unde vitejia, forţa şi inteligenţa lui l-au transformat rapid într-un adevărat erou al cazacilor, cu ajutorul cărora a şi dobândit tronul Moldovei. De atunci, fie că este amintit sub numele de Ioan Sarpega, fie sub numele de Ioan al IV-lea Potcoavă, fie ca Nicoară Potcoavă ori ca Ioan Pidkova, cum îi spun ucrainenii, a devenit un erou popular, amintit în cântecele de vitejie şi în legendele despre cazacii de pe Nipru.
Cine a fost Nicoară Potcoavă în realitate
Romanul lui Mihail Sadoveanu, intitulat „Nicoară Potcoavă", îl prezintă pe domnitorul Moldovei drept fratele mai mic al lui Ion Vodă cel Cumplit, care se întoarce în fruntea cazacilor şi a credincioşilor oşteni moldoveni ai fratelui său pentru a-i pedepsi pe trădători. Inclusiv pe domnitorul Petru Şchiopul, instalat în locul lui Ion Vodă cel C