Într-o casă veche şi recent renovată din centrul Capitalei, Thomas Baakman şi-a amenajat un showroom în care îşi petrece timpul împreună cu alţi pasionaţi de antichităţi.
Olandezul Thomas Baakman se bucură, mai mult sau mai puţin, de patru locuinţe. Prima este casa părintească din Olanda, unde de ani de zile ticăie peste 200 de ceasuri de toate mărimile, colecţionate de tatăl său, cel care i-a transmis „microbul" pasiunii pentru antichităţi. A doua este casa din Bucureşti în care stă acum, cu mobilă puţină şi lumină multă (închiriată de iubita lui şi aflată la câţiva paşi de magazinul pe care Thomas îl deţine în centrul Capitalei).
Locuinţa cu numărul trei, pe care a cumpărat-o la kilometrul zero al Bucureştiului, este o casă veche din Piaţa Sfântu Gheorghe, aflată în plin proces de renovare. Ultima, dar nu cea din urmă, este o „casă" imensă, cu două etaje, construită la 1920 pe strada Covaci şi decorată de la uşă până în mansardă cu mobilă stil şi tot felul de obiecte cumpărate de la târguri de antichităţi din diferite ţări europene sau de la licitaţii internaţionale care adună laolaltă oameni care vorbesc limba internaţională a decoraţiunilor vintage. Thomas, comod într-un fotoliu frumos restaurat, aşezat lângă şemineul din living
În aceasta din urmă (magazinul Thomas Antique) am mers şi noi în vizită cu mai bine de-o săptămână înainte de Crăciun (şi pentru că eram în zonă, am urcat şi în apartamentul iubitei). Am stat vreo două ore, dar cu siguranţă am mai fi avut nevoie de încă vreo şase ca să putem lua la puricat toate poveştile pieselor expuse.
La masa din sufragerie (pentru că magazinul lui Thomas e decorat întocmai ca o casă), cu un ceai verde cu aromă de căpşuni în faţă, Thomas ne-a vorbit despre pasiunea pentru antichităţi, despre cei care-i calcă pragul, dar şi despre casele românilor. Thomas are 28 de ani, 500 de metri pă