"Carte de Crăciun" de Selma Lagerlöf, apărută recent la Editura Humanitas, te îndeamnă să dai în mintea copiilor şi-n vraja lecturii, indiferent că ai 7 ani sau 77. Antologia făcută de Liliana Donose Samuelsson, traducătoare pasionată din suedeză, reuneşte povestiri din multe volume, una mai surprinzătoare ca alta, şi merită lăudată: o minunăţie cu ilustraţii magice de Ikon Wikland, de aşezat sub Pomul de Crăciun, ca să fie apoi citită în familie, de cei mari şi de cei mici împreună.
Prima povestire, care dă şi titlul cărţii, descrie atmosfera sărbătorii de Crăciun, pregătirile şi momentul aşteptat, surpriza darurilor. Darul cel râvnit este precedat de altele ce o invită pe fetiţă să capete pricepere la cusut. Iar darul multaşteptat, o carte, întâi stârneşte bucurie şi apoi întristare, o intrigă şi apoi o provoacă. Dacă vreţi să aflaţi de ce, poftiţi şi o citiţi, ca să ştiţi ce să dăruiţi copiilor!
Cele mai impresionante povestiri au ca temă chiar noaptea naşterii pruncului Iisus. Una se numeşte "Noaptea sfântă" şi scriitoarea îşi omagiază aici bunica pierdută când avea 5 ani, de la ea a auzit povestea ciobanului arţăgos care se miră de bărbatul străin venit să-i ceară puţin foc: dulăii nu-l vatămă, oile nu fug de el, bâta nu-l doboară şi jăraticul nu-i arde mâinile. Ciobanul îl urmăreşte până la peştera unde îşi adăpostise soţia şi copilul, i se face milă şi-i dă o blană de oaie, iar bunătatea îi deschide ochii şi vede miracolul.
Altă povestire "Pacea Domnului" narează o întâmplare ce arată gravitatea şi profunzimea omului nordic. Stăpânul celui mai bogat domeniu din ţinut porneşte în seara de Ajun să caute nuiele de mesteacăn pentru saună, dar începe viscolul şi se rătăceşte în pădure. Îşi găseşte refugiul în vizuina unui urs. Întors nevătămat acasă, omul porneşte vânătoarea în ziua de Crăciun, vânatul ţintit este chiar ursul ce-l îngăduise în v