Una dintre cele mai frumoase tradiţii păstrate din generaţie în generaţie în judeţul nostru, „Moşoaiele“, apar în târg de pe 6 decembrie, de Sf. Nicolae pentru a anunţa naşterea Domnului.
„Moşoaiele reprezintă traducerea noastră a sărbătorilor de iarnă, marcă înregistrată a comunei Luncaviţa, simbolul de nepreţuit al luncăviţenilor şi rachelenilor, singurele localităţi din Dobrogea unde se mai păstrează o astfel de tradiţie – unicat. Este un ritual cu moşoi şi moşoicuţe, care prin măştile speciale confecţionate dintr-o plantă, tărtăcuţă sau catrună, aşa cum se spune la noi, fac aceasta tradiţie unicat în întreaga ţară“, spune primarul Ştefan Ilie.
Moşoaiele sunt jumătate oameni, jumătate fiinţe supranaturale. După cum spune tradiţia, ele renasc de Ajun pentru a netezi calea Naşterii Domnului, alungă răul din casele oamenilor, sunt purtătoare de noroc şi sănătate, sunt mana sau belşugul noului an.
Localnicii mai povestesc că hainele moşoiului reprezintă, pe lângă o veritabilă operă de artă tradiţională pur românească, un scut al colindătorilor, sau ostaşul cetelor care înfruntă frigul şi duhurile necurate pentru a vesti tuturor gospodarilor că Iisus s-a născut, sau pentru a aprinde lumina creştină în casele luncăviţenilor.
„Moşoaiele sunt una din bogăţiile cele mai importante pe care le are comuna Luncaviţa! Ele sunt capabile, atât timp cât vor fi apreciate, păstrate şi promovate, să aducă o parte din belşugul sau dezvoltarea comunei noastre. Pentru că o asemenea tradiţie poate fi una din rampele de progres ale comunităţii noastre! Şi credeţi-mă că acum toată Dobrogea şi foarte multă lume din România ştie de existenţa moşoaielor. Ele au participat an de an la cele mai importante spectacole şi festivaluri de folclor, la cele mai renumite televiziuni, colindând inclusiv Consiliul Uniunii Europene de la Strasbourg!“, mai spune primarul Ştefan Ilie