Spitalul Municipal de Urgenţă din Moineşti a devenit singurul spital din Moldova care a fost conectat, astăzi, în sistemul naţional de telemedicină. Aceasta presupune accesul rapid la expertiză medicală prin comunicare la distanţă.
Parteneriatul a fost iniţiat la finalul anului 2010, ca un prim proiect din platforma "Acces la Viaţă" dezvoltată de Ministerul Sănătăţii şi Familiei cu Petrom. "Proiectul este destinată susţinerii atât ale unor unităţi medicale din zone populate unde se făcuseră mai puţine investiţii în domeniul sănătăţii, dar şi a medicilor pentru specializări medicale de importanţă vitală", a declarat medicul Adrian Cotîrleţ, managerul Spitalului din Moineşti, judeţul Bacău.
Diagnostic de la Bucureşti şi Târgu Mureş pentru bolnavii din Moineşti
Folosind un sistem de video-conferinţă şi o aparatură de monitorizare a semnelor vitale, accesul la un diagnostic rapid şi corect este facilitat, deocamdată, în plan naţional, pentru Spitalul din Moineşti, de recomandările venite din partea specialiştilor din Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş.
"Medicii din centrele de coordonare oferă suport medical în timp real pentru personalul nostru medical, prin intermediul comunicării audio-video, precum şi prin urmărirea a şase indicatori medicali transmişi prin monitorul de semne vitale (puls, rata respiratorie, EKG, puls oximetrie, CO2 şi tensiune arteriala)'', a explicat Adrian Cotîrleţ.
19 judeţe, implicate în program
Prin racordarea acestei unităţi medicale din judeţul Bacău, reţeaua naţională de telemedicină s-a extins la 56 de spitale din 19 judeţe.
Spitalul Municipal de Urgenţă din Moineşti realizase, însă, prima transmisie telemedicală, în direct, către străinătate, în noiembrie 2009, spre Spitalul Clinic European 'Georges Pompidou' din Paris. Au fos