Banca Naţională a României s-a angajat în scrisoarea de intenţie către FMI şi Comisia Europeană că nu va modifica în următoarele luni rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei sau valută constituite de băncile comerciale, informează Mediafax.
"Având în vedere şocurile semnificative pe partea de ofertă şi deprecierea cursului, inflaţia din 2012 se va încadra, cel mai probabil, în intervalul ţintit de banca centrală. Cu toate acestea, riscurile inflaţioniste vor persista, în special din partea preţurilor administrate şi o revenire a dinamicii costurilor salariale. Aceste presiuni, asociate cu instabilitatea continuă în pieţele financiare internaţionale, precum şi riscul unor presiuni pe rata de schimb şi fluxuri de capital volatile vor necesita o atitudine prudentă a politicii monetare. Vom menţine la acelaşi nivel ratele rezervelor minime obligatorii în următoarele luni şi vom acţiona prudent asupra ratei dobânzii de politică monetară", se arată în scrisoarea de intenţie transmisă FMI şi Comisia Europeană.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că BNR nu ar trebui să scadă acum ratele rezervelor minime obligatorii constituite de bănci, pentru a avea un buffer (tampon) în cazul unor eventuale probleme în sistemul financiar.
BNR a redus în luna noiembrie, pentru prima dată în ultimul an şi jumătate, rata dobânzii de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, însă a menţinut la nivelurile actuale ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Pentru pasivele cu scadenţă reziduală mai mică de doi ani la finele perioadei de observare, rata rezervelor minime obligatorii este de 15% la lei şi 20% la valută. Mai mulţi analişti contactaţi de Mediafax se aşteaptă pentru perioada următoare la continuarea relaxării politicii monetare de către BNR, inclusiv