Tarifele în unităţile de cazare din România sunt cu aproximativ cu 5% mai mici decât în Ungaria şi la jumătate de preţ faţă Austria, dar sunt mai mari cu 20% faţă de Bulgaria, potrivit unei analize realizate de Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
"Chiar şi în condiţiile majorării taxelor şi impozitelor, dublării costurilor pentru utilităţi şi a taxelor supradimensionate privind forţa de muncă, hotelierii români au reuşit să scadă tarifele în 2011 cu 30 de procente faţă de anul 2010", se arată în comunicatul remis de FPTR.
În ceea ce priveşte taxele aferente salariilor, plătite către stat, România se situeaza printre ţările fruntaşe la costul forţei de muncă, acesta fiind considerabil mai mare, cu aproape 30 de procente, faţă de Bulgaria, comparabil cu Ungaria şi mai mare cu 11% decât Austria.
De asemenea, România ocupă primul loc în topul ţărilor cu care concurează în turism în ceea ce priveşte numărul contribuţiilor la stat, respectiv zece, urmată de Ungaria şi Bulgaria, unde angajatorul trebuie să plătească opt taxe.
"În aceste condiţii de majorare a costurilor cu întreţinerea şi contribuţii la stat atât de mari pentru angajaţi şi angajatori, hotelierii nu au posibilitatea de a oferi tarife mai mici menţinând sau îmbunătăţind calitatea serviciilor. Ca urmare, oamenii de afaceri din turism se luptă pentru existenţă, şi în niciun caz pentru obţinerea unui profit care ar putea fi investit în îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi în realizarea unei promovări externe eficiente", se mai arată în comunicat.