În anul care se termină, circa 1.400 de copaci au prins rădăcini în Oradea, în două campanii de plantări. Aproape 500 de pomi au fost tăiaţi, fie pentru că erau uscaţi, fie pentru că stăteau în calea unor lucrări, iar alţi peste 2.600 au fost toaletaţi. Numărul copacilor plantaţi în 2011 e mai mic decât în 2010, dar autorităţile garantează, în schimb, calitatea lucrărilor făcute.
Plantări cu cap
În 2010 s-au realizat poate cele mai multe acţiuni de plantări făcute vreodată în Oradea. Cu firme specializate şi cu voluntari, numai în toamnă s-au pus peste 6.000 de pomi în oraş. O parte din puieţii sădiţi de voluntari, însă, nu s-au prins, pentru că nimeni nu s-a mai îngrijit de ei după plantare. În plus, în oraş nici n-au mai rămas suprafeţe întinse de acoperit, care să necesite grupuri mari de voluntari. De aceea, anul acesta Primăria a decis să facă plantări doar cu firme specializate, desemnate prin licitaţii.
"Arborii trebuie corect plantaţi, iar apoi udaţi periodic, ca să se prindă. Primăria a inclus această obligaţie în caietele de sarcini. În plus, un copac are garanţie doi ani, timp în care dacă se usucă, inclusiv din cauze biologice, firma e obligată să-l înlocuiască", explică Mircea Stejeran (foto), şef de serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei.
Varietate de specii
Astă-primăvară, municipalitatea a plătit plantarea a 544 de copaci în peste 20 de amplasamente: bulevardele Dacia şi Ştefan cel Mare, pe mai multe străzi din cartierul Velenţa, în Piaţa Nucet, pe străzile Matei Corvin, Republicii, Porţile de Fier, Henrik Ibsen, Meşteşugarilor, Dragoş Vodă, Eftimie Murgu, în Piaţa Tineretului, pe Ardealului, Dunării, Nicolae Jiga, Dacia, Matei Basarab, Dimitrie Cantemir, Constantin Noica, Bistriţei, Griviţei, Vlădeasa, Nicolae Bolcaş, Aviatorilor. S-au pus puieţi din speciile stejar piramidal, acer globos, acer flamingo, prunu