Hreanul
Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, calciu, potasiu, magneziu, niacina, fier, cupru, mangan, zinc, seleniu, siliciu, sodiu, fosfor, sulf, substante vegetale secundare, uleiuri eterice, asparagina, glutamina, enzime (oxidaze, peroxidaze). Substantele active principale sunt sinigrozina si uleiul de mustar.
Efect vindecator:
Si hreanul se numara printre antibioticele vegetale naturale:
* Are efect antibacterian si dezinfectant si stimuleaza irigarea sanguina in aparatul digestiv.
* Stopeaza dezvoltarea bacteriilor cu actiune negativa si ciupercile din intestinul gros si subtire.
* Stimuleaza peristaltismul intestinal, curgerea bilei si dezvoltarea enzimelor in pancreas.
* Are efect regenerator asupra sistemului vascular.
* Amelioreaza valorificarea oxigenului in organism.
* Are efect dezinfectant si antibacterian si in zona rinichilor si a vezicii urinare.
* Activeaza metabolismul si are o actiune usor drenanta.
* Elimina reziduurile si cristalele de acid uric.
* Stimuleaza sistemul imunitar si activitatea creierului.
* Are efect expectorant asupra sinusurilor frontale si nazale colaterale si, de asemenea, in sistemul bronsic.
Utilizare:
Ori simplu, proaspat ras, ori ca sos natural de hrean, langa legume. In unele magazine specializate se gasesc distilate de hrean, recomandate, mai ales, in cazul dereglarilor de metabolism.
Atentie! Dozele prea mari pot duce la gastrite, enterite si nefrite!
Ardeiul gras
Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, multa vitamina C, vitamina E, niacina, acid pantotenic, acid folic, calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor, uleiuri eterice, substante colorante (rosii, galbene si verzi), capsaicina, substante vegetale secundare (de ex. rutina, hesperidina...).
Efect vindecator: @