O istorie a Panettone-ului, \"cozonacul\" italian adoptat în ultima vreme şi de români.
De ce turiştii şi locuitorii oraşului Milano (și nu numai) se îngrămădesc la cozile din supermarket sau la micile magazine cu dulciuri pentru a cumpăra prăjitura pufoasă, cu forma unui dom în miniatură, care va fi aşezată la loc de cinste pe masa de Crăciun? Pentru că le place, pentru că e a lor, și pentru că renumele acestei...brioșe speciale a depășit cu mult frontierele peninsulei, ajungând să fie exportată în Franța, Germania, Statele Unite, Canada.
Este vorba despre Panettone, cozonacul italian supranumit "pâinea de lux a italienilor" ("Pan del Ton" - "Pâine de lux" în dialectul milanez). Puțini sunt cei care mai leagă succesul acestui "produs" de faptul că... a fost inventat din greșeală! În Italia, în secolul al XV-lea. Legenda spune că un bucătar a ars o prăjitură, astfel încât a trebuit să încropească repede altceva!
Veșnicul Toni
De fapt, pentru italieni, istoria Panettone-ului este condimentată cu o mulțime de legende. Un lucru este însă comun: s-a născut la Milano. Versiunea preferată de către italieni este, cum altfel, una romanțată. Un cavaler din Milano, Ughetto degli Atellani, se îndrăgostește de Adalgisa, fiica unui modest patiser pe nume Toni. Pentru a-i face iubitei sale pe plac, cavalerul se hotărăște să se deghizeze în patiser, inventând o pâine mult îmbogățită, la care adaugă, în afară de făină și drojdie, unt, ouă, stafide și bucăți confiate de coajă de citrice.
Ducele de Milano, Ludovico il Moro Sforza (1452-1508), și soția sa, Beatrice d’Este, autorizează căsătoria celor doi (desfășurată și în prezența lui Leonardo da Vinci!) încurajându-i să își deschidă o patiserie nouă: Pan del Ton (Pâinea lui Toni). O altă variantă a poveștii spune că brioșa a fost inventată tot la curtea lui Sforza, dar în alte împrejurări. Pentru Crăciun, buc