Poate nu toate leacurile babesti au fost verificate si explicate de specialisti. Cert e ca mare parte dintre ele, in special cele cu rezultate bune, au ajuns pana la noi dupa ce au fost verificate inaintea noastra, de generatii intregi.
Daca ai mancat prea mult si ai arsuri la stomac, ia o lingurita rasa de bicarbonat alimentar cu putina apa. E drept, gustul nu e prea placut dar, in 15, 20 de minute, arsurile vor disparea. Bicarbonatul este un praf alb pe care il poti cumpara de la orice alimentara si chiar e bine sa-l ai in casa.
Daca te doare gatul, tot bicarbonatul iti poate fi de leac. Clocoteste o cana de apa, apoi las-o sa se raceasca pana la temperatura corpului. Pune in apa o jumatate de lingurita de bicarbonat, amesteca bine sa se topeasca tot praful si fa gargara de doua, trei ori pe zi. Inghite ultima gura de amestec. In felul acesta se va produce o decongestionare perfecta, in profunzime, a cailor respiratorii.
Si mierea de albine vindeca durerile de gat. Are actiune antibacteriana si este un calmant excelent pentru gat. Fie iei doua, trei lingurite de miere pe care intai le mesteci, le plimbi prin gura si apoi le inghiti, putin cate putin, fie le pui in ceai. Atentie insa! Ceaiul trebuie baut cald. Fierbintele irita si mai tare gatul si intarzie vindecarea.
Zeama de varza sau moarea, cum i se mai spune, este un leac fara egal impotriva mahmurelii. A doua zi, dupa chef, imediat dupa trezire, se bea o jumatete de litru de moare. Acelasi efect il are si borsul proaspat, preparat in casa, nu cel in pungi de la alimentara.
Daca ai nasul infundat, sarea te ajuta. Clocoteste o cana de apa, las-o sa se racoreasca pana la temperatura corpului si apoi, adauga un varf de lingurita de sare grunjoasa, din cea mare, pentru muraturi, si amesteca bine pana se topeste sarea complet. Toarna in pumn cate un pic de