In anii 1940, Enrico Fermi, unul dintre cei mai mari fizicieni ai istoriei, premiul Nobel si unul dintre inventatorii bombei atomice, a formulat un paradox celebru: viata a evoluat repede si irezistibil pe Terra. Exista aproximativ 100 de milioane de stele in galaxia noastra, Calea Lactee. Viata ar trebui sa fie extrem de raspandita si o specie evoluata ar fi trebuit sa fie capabila sa colonizeze galaxia in cateva milioane de ani. Or, oamenii nu au intalnit nicio urma a inteligentei extraterestre. "Unde sunt ei?", se intreba atunci Enrico Fermi, scrie Slate.fr.
In Seed Magazine, Geoffrey Miller, profesor de psihologie la Universitatea New Mexico incearca sa ofere cateva raspunsuri. El subliniaza, pentru inceput, evolutia naturala a vietii spre forme mai complicate si spre inteligenta. In plus, descoperirile astronomice recente nu fac decat sa intareasca paradoxul lui Fermi. Un habitat care ofera aceleasi conditii de viata ca si Terra ar trebui sa fie comun in galaxia noastra. Peste 150 de planete au fost descoperite si pare ca exista multe stele care au planete susceptibile de a putea gazdui viata. Acum, se pune problema daca vom gasi in 2012 o adevarata planeta geamana a Pamantului. Inteligenta extraterestra ar trebui sa fie deci omniprezenta. Si totusi, dupa 40 de ani de cautari intensive care continua si astazi ... nimic. Niciun semnal radio, nicio farfurie zburatoare la orizont, nicio intalnire de gradul III.
Psihologul american ofera doua explicatii posibile. "Poate ca stiinta noastra supraevalueaza posibilitatea evolutiei unei inteligente extraterestre sau poate ca intelegintele evoluate din punct de vedere tehnologic au o tendinta de a se autolimita sau de a se autodistruge".
Dupa Hiroshima si in timpul Razboiului Rece, era comuna imaginarea unor inteligente extraterestre care se distrugeau in mari razboaie nucleare. Perceptia