Biserica Ortodoxă Română din Piaţa Mocioni și Biserica Greco-Catolică Sfântul Iosif din Piaţa 700, sunt cele mai noi edificii iluminate. În realizarea ambelor lucrări s-au folosit soluţii moderne, cu consum redus de energie.
Anul acesta, Primăria Timişoara a continuat programul de iluminat public arhitectural la biserici şi de punere în valoare a acestor obiective. Astfel, s-a realizat extinderea sistemului de iluminat public arhitectural la Biserica Ortodoxă Română din Piaţa Mocioni, lucrare executată de societatea AEM. Biserica este iluminată cu peste 250 de proiectoare cu leduri, cu o putere instalată de 11,5 Kw.
Cel de al doilea obiectiv este Biserica Greco-Catolică Sfântul Iosif din Piaţa 700, obiectiv realizat de societatea ELBA. Biserica este iluminată de aproape 90 de proiectoare cu leduri, puterea instalată fiind de 4,1 KW.
În realizarea ambelor lucrări s-au folosit soluţii moderne, cu consum redus de energie.
Aparate de iluminat cu leduri
Programul de evidenţiere a patrimoniului arhitectural prin iluminat special a fost preluat după modelul marilor capitale ale lumii, în care sunt iluminate în mod special podurile, clădirile istorice şi monumentele. Pentru realizarea iluminatului arhitectural se utilizează mai ales aparate de iluminat cu LED-uri, care rezolvă în mod armonios evidenţierea detaliilor constructive ale construcţiei, la un consum de energie electrică redus.
Până acum, în Timişoara au fos iluminate: Biserica ortodoxă de pe str. Dej, Biserica romano-catolica din Piaţa Bălcescu, Biserica Martirilor de pe str. Salcâmilor, Biserica ortodoxă de pe str. Ştefan cel Mare, Casa Prohială a Bisericii Reformată Timişoara (str. Timotei Cipariu nr. 1), Monumentul Fecioara Maria din Piaţa Maria, Podul Decebal, Podul Tinereţii, Podul Traian şi două imobile din Piaţa Unirii.