În anul 2011, Republica Moldova a importat metan în valoare de circa 1,1 miliarde de dolari, anunţă administraţia întreprinderii mixte moldor-ruse Moldovagaz
Alexandr Gusev, şeful Moldovagaz, se arată încrezut că în cazul în care contractul de import al gazelor de la Gazprom nu va fi semnat până la sfârşitul acestui an, va fi găsită o soluţie juridică pentru continuarea livrărilor de gaze.
Mai mult, într-un interviu pentru săptămânalul „Kişiniovskii obozrevateli", Alexandru Gusev dă asigurări că există posibilitatea pentru ca preţul de import să scadă.
„Există şanse de a conveni cu Gazprom şi asupra micşorării preţurilor la gaz pentru Republica Moldova. Grupul de experţi care reprezintă interesele republicii tinde să atragă atenţia colegilor lor ruşi la formarea relaţiilor economice reciproc acceptabile", a spus Gusev.
UE ne ajută să ţinem piept pretenţiilor Gazprom
Republica Moldova a solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru a „satisface" pretenţiile Gazprom
Totodată, el a precizat în cadrul celor cinci întrevederi dificile pe care le-a avut grupul de negociatori din Republica Moldova cu cei de la Gazprom s-a încercat negocierea unui cost mai acceptabil de import a gazului natural, căci în acest an preţul de achiziţie a crescut cu aproape 35%, tarifele au crescut, iar acest lucru a dus la reducerea consumului.
„Populaţia este nevoită să economisească gazul, iar un şir de întreprinderi mari au renunţat la utilizarea acestuia. Moldovagaz" este îngrijorată de o asemenea situaţie negativă" a afirmat preşedintele Gazprom.
Conform datelor prezentate de conducerea întreprinderii, în anul 2011 Republica Moldova (inclusiv şi regiunea transnistreană) a cumpărat metan în valoare de circa 1,1 miliarde de dolari. După valoarea combustibilului procurat, ţara noastră este depăşită doar de Ucraina şi Belarus, care importă de 15 ori ş