Dacă eŞti cardiac
Trecerea de la alimentele de post la cele bogate în proteine trebuie să se facă progresiv. Cum toba, caltaboŞii, piftia, frip-tura de porc Şi sarmalele nu-Ţi vor lipsi de pe masă, e bine să consumi câte puŢin din fiecare preparat, cu foarte puŢină sare Şi să nu combini multe feluri de mâncare la o singură masă. "Evită friptura din carne împănată deoarece conŢine o cantitate mare de grăsimi saturate, care se depun uŞor în organism Şi duc la creŞterea lipidelor în sânge. Grăsimea saturată e pericu-loasă mai ales dacă suferi de boli cardiovasculare. De asemenea, dacă ai tensiunea arterială peste valorile normale, abŢine-te de la mezeluri Şi preparatele din porc obŢinute prin procesul de afumare", recomandă dr. Mirela Miertoiu, specialist în medicină generală. Suplimentează-Ţi aportul de zahăr cu fructe de sezon. Kiwi, portocalele, merele, mandarinele Şi stru-gurii conŢin multă apă, fibre, vitamine Şi minerale, calităŢi care încetinesc trecerea zahărului în sânge Şi nu permit creŞterea colesterolului.
Dacă ai ulcer sau gastrită
Rezumă-te la o ciorbă de rasol, două-trei sarmale preparate din carne de porc Şi vită cu puŢină mămăligă, un cârnăcior Şi o porŢie de friptură. Evită piftia sau, dacă nu e cu putinŢă, renunŢă la adaosul de usturoi. Dar nu toate la aceeaŞi masă. Asoci-ază carnea cu legume pentru aportul de glucide Şi fibre care facilitează absorbŢia grăsimilor. AtenŢie, însă! Chiar dacă simŢi că nu mai reziŞti de poftă, fereŞte-te să consumi la o singură masă: aperitive cu pâine, cartofi, friptură, sarmale Şi cozonac. Cedând acestor combinaŢii culinare, nu faci decât să-Ţi suprasoliciŢi stomacul Şi ficatul. Consumă multe fructe Şi sucuri natu-rale de fructe pentru ca proteinele să se digere mai uŞor. Pe tot parcursul meselor, din când în când, bea câteva guri de apă plată ca să-Ţi menŢii sistemul digestiv a