Frica şi neîncrederea investitorilor domneşte pe pieţele europene, iar ingredientele unui potenţial colaps sunt parcă mai prezente decât oricând în ultimii ani.
Asta se vede spre exemplu şi în statisticile furnizate de Google trends - un serviciu oferit de Google ce permite accesarea unei baze de date pe diferite teme - care arată că numărul de căutări după sintagma "Colapsul din 2012" a crescut de peste 20 de ori faţă de media anilor anteriori.
În această avalanşă a neîncrederii însă, există şi un indicator, care spune cu totul altceva! Un indicator care a anticipat cu succes nu mai puţin de patru dintre ultimele creşteri neaşteptate înregistrate de pieţele de acţiuni. Un indicator ce semnalează că anul 2012 poate fi un an surprinzător, în sens pozitiv, pentru investitorii în acţiuni.
Istoria se repetă
În ultimii 15 ani în pieţele de acţiuni au avut loc numeroase evenimente, care, deşi diferite prin natura cauzelor şi efectelor lor, s-au derulat de fapt după acelaşi scenariu, ceea ce ar fi permis realizarea de câştiguri semnificative.
Criza valutară din Asia din 1997, a început ca toate celelalte. La început, pieţele se aflau într-o oarecare incertitudine, apoi, problemele au devenit din ce în ce mai îngrijorătoare pe măsură ce ce investitorii începeau să realizeze ce se întâmplă. Acesta a fost momentul în care au început să vândă în disperare, speriaţi fiind de un aşa-zis "risc sistemic". Intervenţia băncilor a liniştit pieţele, fără a rezolva însă problemele care au dus la declanşarea crizei. Lichidităţile injectate de acestea, au rămas în pieţele financiare, găsindu-şi ulterior refugiul în alte sectoare, contribuind la naşterea şi formarea unor noi bule speculative.
Criza datoriilor din Rusia din 1998 a urmat acelaşi calapod. A venit pe neaşteptate, a adus riscuri sistemice şi a provocat multă panică, ce a condus la vânză