În timp ce nord-coreenii îl boceau public pe Kim Jong Il după partitura compusă de regimul de la Phenian, un jurnalist de la „Adevărul“ a fost cât pe ce să viziteze o insulă diplomatică a ţării conduse până acum o săptămână de „Conducătorul iubit“.
Marţi, 20 decembrie, Ambasada Republicii Populare Democrate Coreene, adică a Coreei de Nord, a deschis o carte de condoleanţe la sediul din cartierul bucureştean Băneasa.
Clădirea care găzduieşte o mână de aghiotanţi comunişti, printre ultimii din tagma lor, este situată într-o zonă liniştită, relativ rezidenţială, între două firme mari, reprezentante ale lumii capitaliste: de o parte, sediul Lukoil, iar de cealaltă, compania Ţiriac Holding, aceea cu blazon.
Jurnaliştii nu s-au înghesuit marţi la porţile din fier ale ambasadei şi bine au făcut. Deşi au anunţat public deschiderea cărţii de condoleanţe pentru Kim Jong Il şi au confirmat telefonic posibilitatea participării la doliul diplomatic, oficialii Coreei de Nord în România au preferat intimitatea apropiaţilor, puţini la număr.
Veşti din ţară
A fost o zi mohorâtă, care anunţa ploile şi de zăpada din zilele următoare. Era apăsătoare atmosfera şi la porţile ambasadei. În acest timp, agenţia de presă oficială nord-coreeană, KCNA, anunţa mapamondul că au avut loc miracole ale naturii după moartea lui Kim Jong Il: o furtună de zăpadă dădea, chiar atunci, năvală pe Muntele Paektu, unde, oficial, se spune că s-a născut dictatorul de la Phenian, originar, de fapt, din Siberia.
Totul era, bineînţeles, în acord cu gheaţa de la Lacul Chon, care s-a spart într-un „zgomot asurzitor”, în cinstea marelui cârmaci. Ca toate elementele naturii să vibreze la unison cu dragostea poporului coreean pentru liderul lor, o pasăre cântătoare şi-a prezentat, tot atunci, omagiile, a transmis aceeeaşi agenţie KCNA.
Selecţie mediatică