Ultima parte a anului 2011 nu au fost cea mai fastă perioadă pentru metalul preţios, iar evoluţia acestuia pare a confirma bombardamentul de ştiri şi declaraţii ce vorbesc despre “bula” în care aurul se află. Pentru cei care cred în continuare în potenţialul acestuia însă, mişcarea nu este decât o reaşezare pentru un început de nou trend crescător.
După un trend crescător ce a însoţit criza pe tot parcursul ei, aurul pare a da semne de oboseală, iar cumpărătorii par tot mai puţin hotărâţi. Astfel că, în cea de-a doua săptămână a lunii decembrie, preţul metalului preţios pierdea aproximativ 7%, una dintre cele mai mari deprecieri săptămânale din ultimele aproximativ trei luni.
Aparent, motivele pentru a vinde metalul galben sunt tot mai multe, iar declaraţiile unor investitori specializaţi în plasamente în aur, precum Dennis Gartman – care a anunţat că şi-a închis poziţiile pe acest activ – dau o notă sporită de credibilitate scenariului continuării tendinţei descendente.
Sumele imense de bani injectate în pieţe vor ajunge mai devreme sau mai târziu în pieţele de mărfuri
La o analiză mai serioasă însă situaţia se schimbă, iar pentru asta nu este necesar decât să se încerce găsirea răspunsurilor la câteva întrebări simple. Prima dintre ele ar fi legată de valoarea dolarului American. Este oare actuala valoare de piaţă a dolarului (în raport cu principalele valute) un indicator credibil pentru starea de “sănătate” a acestuia? Este oare problema datoriilor suverane din Europa cu adevărat rezolvată? Cum îşi vor plăti Statele Unite cele 15.000 de miliarde de dolari, cât este datoria lor publică? Ce se va întâmpla cu cele 500 de miliarde de euro pe care BCE tocmai i-a aruncat în pieţe?
Răspunsurile sincere şi de bun simţ la aceste întrebări simple pot conduce la concluzia că aurul nu a părăsit nici un moment trendul ascen