În anul 2011 economia moldovenească a evoluat, în mare măsură, inerţial, chiar dacă că creșterea economică din primul semestru a fost impresionantă prin magnitudine și prin structură. Totuși, aceasta a fost neuniformă, cu impact redus asupra ocupării și bunăstării populaţiei, constată economiştii de la Expert-Grup.
În anul 2011 economia moldovenească a evoluat, în mare măsură, inerţial. Este adevărat că creșterea economică din primul semestru a fost impresionantă prin magnitudine și prin structură. Totuși, aceasta a fost neuniformă, cu impact redus asupra ocupării și bunăstării populaţiei.
Mai mult ca atât, factorii care au favorizat avansul economic din 2011 sunt pe cale să se epuizeze, iar pericolele externe planează tot mai ameninţător asupra economiei Moldovei. Astfel, deja în al treilea trimestru s-a conturat tendinţa clară de reducere a ritmului de creștere, iar incertitudinea ce va persista pe termen scurt și mediu asupra economiei globale și principalilor parteneri comerciali ai ţării poate afecta semnificativ capacitatea Moldovei de a promova modelul dorit de creștere bazat pe investiţii, exporturi și inovaţii, constată economiştii de la Expert-Grup în publicaţia bianuală MEGA.
Se accentuează declajale regionale
Specialiştii remarcă faptul că avansul economic puternic din anul 2011 a fost însoţit și de accentuarea dezechilibrelor regionale.
"Chișinăul aspiră tot mai multe resurse financiare, economice și umane, accentuând decalajele de dezvoltare cu restul regiunilor și agravând constrângerile de creștere la scară regională", notează experţi.
Potrivit lor, canalele de transmisie a unei runde secundare a crizei financiare în Europa sunt de asemenea natură încât riscă să amplifice dezechilibrele regionale în creșterea economică.
Perspectivele economice globale vor rămâne sumbre în viitorul apropiat, mai ales în cazul zon