Ştiţi când a fost inaugurat primul brad decorat cu luminițe electrice? Sau de ce Italia a fost printre ultimele ţări care a preluat tradiţia bradului de Crăciun?
Plantele mereu verzi se află în centrul sărbătorilor cu ocazia solstiţiului de iarnă de mai bine de 3000 de ani. În jurul anului 1300 î.Hr., palmierul era în centrul atenţiei, deoarece se credea că palmierul dă un vlăstar nou în fiecare lună, astfel că el a devenit un simbol al anului încheiat.
În Italia, romanii decorau brazii cu lumănâri aprinse în onoarea lui Saturn, zeul agriculturii. Festivalul - denumit Saturnalia - avea loc între 17 și 21 decembrie. În Europa Nordică, druizii, preoții Celților antici, foloseau ștejarul veșnic verde ca simbol al vieții eterne, în timp ce vikingii credeau că plantele mereu verzi erau plantele speciale ale zeului soarelui, Balder.
O placă octagonală din piaţa oraşului Riga poartă inscripția "Primul copac de Anul Nou din Riga în 1510". Pe baza surselor scrise din secolul al XVI-lea, orașul pretinde a fi avut primul brad de Crăciun. Aceste surse oferă informații despre obiceiul de a se aduna în jurul unui copac, în ajunului Crăciunului, când oamenii din ghildele de negustori aduceau în piață un copac decorat. Obiceiul pare a fi provenit din Germania, unde brazii se vindeau în piețe. Oamenii au început să vândă pentru prima oară brazi cu ocazia Crăciunului în Germania. Din cauza numărului mare de copaci tăiaţi, în 1561 o ordonanță dată în Ammerschweier (Alsacia, pe atunci parte a Imperiului German) stabilea că fiecare orășean avea dreptul la un singur copac, şi că acesta nu putea avea o înălțime mai mare de aprox. 1,2 metri.
CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO
Una din primele menţiuni ale bradului de Crăciun datează din anul 1605, aparţinând unui scriitor din Strasbourg. Acesta nota că "de Crăciun, oamenii aranjează copaci de Crăciun în camerele lor;