Autorităţile americane au anunţat vineri că au dat, după o inspecţie capitală, undă verde pentru ca atelajul lui Moş Crăciun să poată pleca, periplul acestuia fiind transmis în direct pe Internet în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.
Aviaţia civilă americană (FAA) a subliniat că inspectorii trimişi la Polul Nord au fost de acord ca sania lui Moş Crăciun să zboare pe cerul Statelor Unite şi au revenit impresionaţi de tehnologia folosită pentru deplasarea vehiculului.
„Tehnologia de legătură cu sateliţii pe care elfii au instalat-o pe sania (Santa One) îi va permite lui Moş Crăciun să călătorească în siguranţă şi să ajungă la ora fixată pe fiecare acoperiş", a declarat ministrul transporturilor, Ray LaHood, într-un comunicat, citat de AFP. Potrivit FAA, Moş Crăciun şi renii săi vor zbura la o altitudine de circa 15.000 de metri, cu mult deasupra zborurilor civile.
Ca în fiecare an cu începere din 1998, Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD) a pus la dispoziţia publicului o pagină de Internet (www.noradsanta.org) care permite internauţilor să urmărească sania în periplul ei în jurul lumii. Google, asociat de câţiva ani acestei iniţiative, va oferi vizitatorilor posibilitatea de a localiza sania prin intermediul Google Earth şi va oferi înregistrări video tridimensionale cu Moş Crăciun zburând deasupra marilor metropole ca Sydney sau Paris.
NORAD, organism sub comandament comun american şi canadian, a lansat în urmă cu peste cinci decenii programul de „supraveghere aeriană" a lui Moş Crăciun, tradiţie ce a debutat dintr-o întâmplare în 1955.
În acel an, un ziar local din Colorado Springs, unde se află sediul actual al NORAD, a publicat o reclamă a unui supermagazin prin care copiii erau îndemnaţi să-l sune pe Moş Crăciun. Numai că numărul de telefon din anunţul publicitar s-a dovedit a fi cel pentru