Tineri îmbrăcaţi pe jumătate în militari (pantalonii), pe jumătate în costum popular, colindă în noaptea de Crăciun casele locuitorilor din comuna Meseşenii de Jos, ducând mai departe un obicei mai vechi, după unii, de 100 de ani.
Este vorba despre “Căluşerul”, un obicei pornit în Meseşenii de Sus, de Crăciun şi care acum pentru bani, se joacă şi de Anul Nou. Obiceiul s-a extins, în timp, din Meseşenii de Sus, şi în Şeredei, apoi în Meseşenii de Jos.
“Căluşerul” din Meseşeni îmbină colindele de Crăciun cu elemente din teatrul popular. Echipa este formată din zâcalău (taragotist), căluşerii, adică şase feciori care joacă trei pe-o parte, trei pe alta şi măscăruşul (măscăriciul).
În această formulă, tinerii, conduşi de măscărici, care poartă o mască cu care îi sperie pe copii (pe vremuri era vopsit cu funingine) merg din casă în casă, prioritate având casele unde sunt fete de măritat. Pe fondul muzical asigurat de un taragotist şi un toboşar, dansatorii susţin ritmul cu clinchetul zurgălăilor. Pe lângă dansul specific căluşarilor, obiceiul include şi replici hazlii din registrul teatrului popular. Sunt urări adresate gazdelor, dar mai ales fetelor de măritat:
“Fete, feciori să trăiască/ Boi frumoşi în poiată să creasacă/ Feciorii, fetele să fie ca florile/ Rumeni, veseli şi frumoşi/ La mulţi ani! S-aveţi noroc!// Porcul cel de clisă grasă/ Demăgan umblă prin casă/ Cu cuţitele-n spinare/ Ca să taie fiecare/ Câte-un dărab cât de mare//. Ia uitaţi-vă pă masă/ Să cântăm “Mulţi ani trăiască!”.
Potrivit unui localnic, badea Simion Cotor, obiceiul ar fi ajuns în Sălaj prin 1935. “Eu ştiu că jocul ăsta l-o adus de la Orăştie Ţoc Gheorghe, prin 1935-1936. O fost activ la Orăştie. Adică, acolo o făcut el armata. Şi l-o prins sărbătorile şi-o văzut şi învăţat jocul şi l-o adus aici”. Alţii opinează că jocul este mult mai vechi de 100 de ani şi c