Situația economică americană, în prag de sfârșit de an, pare destul de roză: șomajul este în scădere, lumea cumpără cadouri, piața ipotecară americană (cauza tuturor relelor) pare să-și revină, prețul barilului pare să scadă, producția industrială crește iar bursele deschid pe verde.
Nu pare o veste foarte rea pentru o economie globală care se confruntă, în continuare, cu o severă criză a datoriilor suverane în Europa și care, până recent, provoca temeri în privința unei noi recesiuni globale. În schimb, peste ocean, economia a crescut din ce în ce mai mult în fiecare trimestru, ultimele trei luni fiind estimate a fi cele mai bune, din acest punct de vedere, arată publicația de afaceri „Business Insider”.
Motive de optimism
Duse par vremurile când agenția de știri, „Associated Press”, publica un sondaj a 43 de economiști dintre care 1 din patru prevedeau o nouă recesiune. În acele vremuri tulburi, Dow Jones, indicele bursei americane, oscila în sus și, mai ales, în jos, și cu 400 de puncte pe zi.
Existau multe motive de pesimism. Guvernul federal american aproape intrase în incapacitate de plată datorită conflictului din Congres, Statele Unite pierzându-și, în urma acestei lupte politice, ratingul suveran maxim de „AAA”.
Astăzi, majoritatea analiștilor economici exclud riscul unei noi recesiuni în Statele Unite. Dimpotrivă, ei prevăd o creștere economică în ultimul trimestru al lui 2011 de 3,8%, cel mai rapid ritm de creștere din primăvara lui 2010 încoace.
Îngrijorări cu privire la sustenabilitatea creșterii economice
Principala îngrijorare o reprezintă sustenabilitata acestei creșteri, în parte din cauză că nivelul salariului mediu abia crește. Și cu probabilitatea ca Europa să intre în recesiune, perspectivele pentru 2012 nu sunt foarte bune.
Prognoza se poate întuneca și mai mult în cazul în ca