Majoritatea angajaţilor, fie că lucrează la stat sau la privat, au numărat orele până la vacanţa de Crăciun. Aceştia se bucură de cele două-trei zile libere pe care le vor petrece împreună cu familia, în jurul mesei pregătite de sărbătoare.
Nu este şi cazul pompierilor, medicilor, poliţiştilor sau jandarmilor, care muncesc la foc continuu. Pentru aceste categorii de salariaţi, Crăciunul a devenit o zi obişnuită sau o sărbătoare celebrată cu întârziere. Vasile Ciobanu (44 ani) este plutonier adjutant şef în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt. El este unul dintre cei mai vechi angajaţi ai ISU Olt dar şi unul dintre ghinioniştii care muncesc pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun. Ceea ce pentru mulţi pare aproape imposibil, pentru el a devenit o obişnuinţă. „Lucrez din 1992 la ISU Olt şi vă daţi seama că am făcut multe sărbători la muncă. O să intru pe 25 dimineaţa la serviciu şi ies a doua zi, pe 26 dimineaţa. Atunci o să sărbătoresc şi eu ca tot omul, în sânul familiei. Este destul de greu să nu fiu cu familia de Crăciun, dar eu m-am obişnuit şi cei dragi la fel. Înţelegem că asta este meseria mea“, a povestit pompierul.
Moş Crăciun vine la serviciu
Vasile Ciobanu nu mai ştie numărul sărbătorilor petrecute la muncă. Chiar dacă nu va fi alături de cei dragi în ziua de Crăciun nici în acest an, pompierul va sărbători alături de colegii de serviciu. Nu vor ciocni un pahar de vin ca tot românul, dar vor gusta din bunătăţile puse la pachet. „De fiecare dată când am lucrat de sărbători, fiecare coleg a adus de acasă câte ceva şi am mâncat împreună. Aşa am simţit şi noi că e sărbătoare. Probabil că aşa o să facem şi anul acesta“, a explicat Vasile Ciobanu. Pompierul va găsi şi cadoul de la Moş Crăciun tot la locul de muncă. Nu îşi doreşte lucuri materiale de Crăciun, vrea doar o zi liniştită la serviciu. „Sper să nu avem evenimente. Nu