Prima statuie al gânditorului roman Petre Țuțea din Timișoara a apărut în grădina revoluționarului Ioan Chiș, fost vice-președinte al Frontului Democrat Român.
Revoluționarul Ioan Chiș este unul din primii oameni care au urcat în balconul Operei din Timișoara, în data de 20 decembrie 1989 și unul din artizanii Frontului Democrat Român, care s-a născut în ilegalitate în foaierul Teatrului Național. Chiș a renunțat la politică imediat după Revoluție, și s-a apucat de grădinărit.
Revoluționarul a comandat anul trecut statuia lui Petre Țuțea și a fost realizat de doi studenți de la Facultatea de Arter, iar la începutul lunii a și montat bustul în grădina casei sale, pentru a marca 20 de ani de la moartea filosofului, despre care spune că îi este mentor.
„Cum se împacă cultura cu grădinăritul? Nu se poate una fără alta. Din lipsa culturii mulţi ţărani nu mai lucrează pământul. Aici, Ţuţea o să fie în mediu natural”, a declarat Ioan Chiş.
GALERIE FOTO
Și strada poartă numele lui Țuțea
Interesant este că strada pe care se află grădina lui Ioan Chiș poartă chiar numele lui Petre Țuțea. Este adevărat că deocamdată există doar un singur număr, iar proprietatea este trecută ca şi anexă exploatare agricola.
Statuia nu a fost încă inaugurată oficial, dar urmează să se întâmple acest lucru foarte curând, după ce va fi montat și plăcuța cu numele filosofului. “Nu știu ce să îi trec la funcție. El însuși se întreba ce a fost...poet, filosof, gânditor, om politic”, a mai spus Chiș.
"Românii din ziua de azi sunt preocupați de cașcaval"
Petre Țuțea s-a născut pe 6 octombrie 1902 în satul Boteni (Muscel) și a murit pe 3 decembrie 1991. El nu are nicio statuie în Timișoara. “Din lipsă de cultură, oamenii nu l-au acceptat pe Țuțea. De asta nu are statuie. Românii nu mai sunt sensibili la lucuri mărunte. Sunt preocupați de