Astazi este Craciunul, ziua in care se sarbatoreste nasterea lui Iisus Hristos. In toata lumea, oamenii stau la mese traditionale, beau, isi fac cadouri, canta si participa la slujbe religioase.
Exista multe lucruri care trebuie stiute despre sarbatoarea Craciunului. Listverse prezinta o serie de curiozitati legate de aceasta zi.
Data. In Biserica timpurie, Craciunul nu era celebrat ca o sarbatoare majora. Prima incercare a Bisericii de a pune aceasta zi in calendar a fost in jurul anului 200, cand teologii din Alexandria au hotarat ca 20 mai a fost ziua nasterii lui Hristos.
Mai tarziu, in anul 380, Biserica din Roma a incercat sa uneasca mai multe regiuni, folosind ziua de 25 decembrie ca zi universala de sarbatorire a Craciunului. Si asa a si ramas, de atunci. Totusi, in acea vreme, 25 decembrie era o zi de sarbatoare pagana in Roma, fiind celebrata nasterea Soarelui.
Scena nasterii. Sfantul Francis a fost renumitul sfant care, se pare, avea un control miraculos asupra animalelor si care a calatorit pana in Orientul Mijlociu pentru a converti musulmanii.
Cu totii am vazut macar o data scena nasterii, formata cu ajutorul unor figurine mai mici sau mai mari, care reprezinta oamenii prezenti la nasterea lui Iisus. Ceea ce multi oameni nu stiu este ca Sfantul Francis "a inventat" scena nasterii, in secolul XIII.
Cadourile de Craciun. Daruirea cadourilor, bauturilor si felicitarilor de Craciun, precum si multe alte traditii nu sunt produse moderne ale capitalismului. Ele provin din Roma Antica, atunci cand romanii faceau schimb intre ei de asemenea obiecte, in ziua de Anul Nou.
La inceput, aceste traditii au fost evitate de Biserica. Dar vechile obiceiuri nu pier repede, asa ca acestea s-au transformat in ceea ce astazi numim cadourile de Craciun.
Craciunul interzis. In Anglia,