Chiar dacă nu l-au cunoscut în persoană, majoritatea orădenilor i-au văzut cel puţin o dată produsul muncii. Au râs de-a binelea la o caricatură şugubeaţă sau poate au lăcrimat văzând o imagine în care el a surprins o dramă.
În cei 18 ani de presă, Ovidiu Pascu, Moşu', cum îi spun toţi cunoscuţii încă din tinereţe, a lucrat prin multe redacţii şi, cu degetul mereu pregătit pe declanşator, a surprins toate transformările oraşului şi toate personajele care le-au provocat. Cu toate acestea, este mai mult decât un fotoreporter - un artist...
Desene de râs
Inspirat de benzile desenate franţuzeşti Fin, Ovidiu Pascu - Moşu', cum îi spune mai toată lumea, asta şi datorită bărbii stufoase de care nu s-a lepădat niciodată - a plimbat creionul pe hârtie încă din şcoala generală, când a început să facă primele desene umoristice. "Poate am simţul umorului mai dezvoltat. Mereu am găsit motive să râd, dar nu aşa ca prostu'...", zice artistul, într-un stil hâtru care i-a devenit caracteristic.
De caricatură s-a apucat mai târziu, în anii '80, când studia Electrotehnica în Timişoara şi s-a înscris la Şcoala de Artă Populară din oraşul de pe Bega. "Pe atunci caricatura era cvasi-inutilă, nu aveai unde s-o publici. Participam doar la saloane tematice", îşi aminteşte Ovi. După ce o vreme a locuit în Capitală, Moşu' s-a întors în '87 acasă, unde n-a găsit însă decât o slujbă de electrician. Aşa că, în '90, când echipa Gazetei de Vest, o publicaţie nou-născută după Revoluţie, i-a propus să-i creeze sigla, a acceptat imediat. Aşa a intrat în nepotolita lume a presei, în care a şi rămas.
Prin obiectiv
La început, Ovi contribuia la ziar cu câte o caricatură, dar şi cu redactarea de ştiri. S-a mutat la Jurnalul de dimineaţă, apoi la Jurnal bihorean, şi, având în sfârşit acces la aparatură, s-a îndreptat spre fotografie. "Primul aparat mai profesionist a fo