Oare ce ar spune Moş Crăciun dacă un spiriduş i-ar prezenta într-o zi această scrisoare: „În industria producătoare de jucării, drepturile omului şi ale lucrătorului sunt de multe ori încălcate. Mai mult de 90% dintre jucăriile importate în Uniunea Europeană sunt fabricate în China. În marea majoritate a fabricilor, muncitorii lucrează pentru un salariu mizer. Majoritatea acestora sunt nevoiţi să locuiască în căminele fabricilor, nu deţin contract de muncă, sunt forţaţi să lucreze ore suplimentare, nu beneficiază de asistenţă socială, sunt amendaţi ilegal pentru pauze de toaletă sau în cazul în care vorbesc între ei şi sunt concediaţi dacă se îmbolnăvesc sau în cazul în care femeile rămân însărcinate.
Motivaţia acestor practici se află în spatele liniei de contractare: companiile mari de jucării contractează acele fabrici care promit să producă în cel mai scurt timp posibil şi la cel mai mic preţ.
Însă acest lucru este posibil doar dacă lucrătorii sunt exploataţi.”
Ar mai comanda Moş Crăciun jucării produse în China în condiţiile prezentate?
Pentru a-i ajuta pe muncitorii chinezi din industria de jucării, în 2009 s-a iniţiat campania „Stop Toying Around – De unde ne vin jucăriile?”. Este o campanie europeană susţinută de o coaliţie de organizaţii nonguvernamentale din Austria, Cehia, Franţa, Polonia şi România, un consorţiu sprijinit financiar de UE, care şi-a propus să facă vizibilă situaţia actuală a muncitorilor chinezi. România este reprezentată de AUR-Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane.
La mijlocul lunii decembrie au fost prezente la Bucureşti Chan Sze Wan Debby, coordonatorul SACOM din Hong Kong, organizaţie implicată în proiectul european, şi Yang Yu, o tânără de 21 de ani, fost muncitor într-o fabrică de jucării. Prezentarea celor două doamne nu a făcut decât să sublinieze situaţia dificilă în care