Reţetele a peste 100 de medicamente care ar fi putut salva vieţi zac uitate în sertarele şi în arhivele Spitalului Militar din Iaşi. Majoritatea au fost concepute de Nicolae Oiţă, un „guru" al industriei farmaceutice din România.
Nicolae Oiţă este un nume de referinţă în industria farmaceutică naţională. Născut într-o comună din judeţul Vâlcea, acesta a fost repartizat la Iaşi după terminarea studiilor, iar în 1963 a păşit pe poarta Spitalului Militar.
Aici a muncit timp de aproape patru decenii în folosul semenilor. Medicamente împotriva rănilor şi arsurilor, substanţe-minune cu efect anti-îmbătrânire, pilule de slăbit sau produse împotriva ulcerului sunt doar câteva dintre miracolele farmaceutice de care se leagă numele specialistului.
Din păcate, însă, niciuna dintre creaţiile profesorului Oiţă (decedat la mijlocul anilor '90) n-a ajuns să fie produsă în serie. Reputatul profesor Ostin C. Mungiu (foto), de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, a lucrat cu farmacistul Nicolae Oiţă la crearea unuia dintre cele mai cunoscute medicamente create vreodată la Iaşi, Cicatrolul. Colaborarea dintre cei doi s-a întins pe aproape trei decenii, dar munca concretă la substanţă a durat mai puţin.
Profesorul Ostin Mungiu a colaborat cu farmacistul Nicolae Oiţă la conceperea medicamentelor
Cu toate acestea, specialistul ieşean spune că medicamentul a fost aproape de perfecţiune. „Cicatrolul are în compoziţie sulfat de argint şi argilă şi este indicat în special în arsuri. Argintul are efect anti-microbian, iar argila rol în absorbţie şi protecţie. Eu pe acest subiect am lucrat destul de puţin cu domnul Oiţă. I-am adus câteva cazuri pe care le-a tratat cu Cicatrol", spune profesorul Mungiu, care şi-a început cariera acum 47 de ani cu studiul efectelor antibioticelor asupra omului. În ultimele două decenii s-a concentrat pe stud