Anul acesta a fost unul cu fluctuatii usoare ale preturilor apartamentelor din Capitala, atat in sus, cat si in jos. Prin urmare, nici cumparatorii care asteptau o scadere, nici vanzatorii care ar fi preferat o crestere, nu au sarit in sus de fericire. Ambele parti au fost mai degraba precaute, au tatonat piata si au asteptat un impuls care sa duca lucrurile mai clar intr-o directie sau alta.
De asemenea, s-a discutat mult despre stabilitate, insa nici acest scenariu nu a fost promovat prea mult de jucatorii din piata, mai ales ca situatia economica a Europei a fost din nou curprinsa de frisoane, asa ca predictibilitatea este la cote foarte reduse.
Despre tranzactiile de locuinte, agentii imobiliari au spus in nenumarate randuri ca sunt satisfacatoare, iar despre preturi - ca vor ramane relativ stabile, previziunile de crestere sau scadere pentru anul viitor situandu-se in cea mai mare parte intr-o marja de 5%. Spre exemplu, Valentin Ilie directorul executiv al Coldwell Banker, considera ca anul viitor preturile ar putea sa mai scada, insa cu procente reduse, de circa 5%.
Unii vanzatorii au spus in decursul anului ca este un moment propice sa iti cumperi locuinte. Pe de alta parte, nivelul de venit si cererea solvabila raman reduse, asa ca este greu de crezut ca lumea se va imbulzi sa isi cumpere apartamente de frica unor scumpiri viitoare, despre care optimistii discutau chiar de la inceputul anului trecut.
In primele luni din 2010, ca urmare a tranzactiilor in crestere fata de un 2009 mort, unii vanzatori au declarat ca intentioneaza sa creasca usor preturile, un altfel de caz fiind Be Igloo, companie care la aceea data era divizia de vanzari a Romania Invest, fond de investitii cu sute de apartamente in Capitala.
Desi parerile despre rezidential sunt diferite, nimeni nu se avanta sa faca estimari legate de e